Når du er kærlighedsafhængig eller besat af kærlighed, lever du i en meget kaotisk verden af følelsesmæssig fortvivlelse over uopfyldte, desperate behov.
Frygten for at være alene, eller blive afvist, overskygger dine logiske tanker og derfor udviskes dine sunde grænser langsomt.

Et nyt forhold betyder blind tillid og ny smerte. Du forlader atter dig selv, for at stå til rådighed for et menneske, som skal være din frelser i livet. Du elsker ham højt lige fra starten, jo mere du viser det og siger det, jo mere bør han også elske dig. For er det ikke sådan, det fungerer?

Besat og kærlighedsafhængig 

I er som skabt for hinanden, det har I mærket og bekræftet overfor hinanden allerede fra starten af forholdet. Du bliver besat af kærlighed, giver ham alt, dit hjerte, din sjæl, adgang til din bolig og din økonomi, for det skal være jer to for evigt.

Som kærlighedsafhængig indgår du en ubevist byttehandel med din partner. Han får adgang til din krop hele døgnet, du får til gengæld hans “kærlighed og anerkendelse”, så du føler dig hel som menneske. Men efter den hede, berusende forelskelse ændrer forholdet sig pludselig til et smertefuldt helvede, han er nemlig ikke længere den mand, du forelskede dig i.

En kærlighedsafhængig forstår ikke smerten

Kærligheden er forbundet med en smerte, som du er afhængig af, uden du selv forstår det. Du har lært hjemmefra, at du skal sørge for andres trivsel og være en omsorgsfuld kvinde. Du spejler dig måske i den ene af dine forældre, som viser et enormt hensyn til den anden forældre og konstant tilpasser sig. Det bliver normalen for dig. Dine behov bliver derfor ligegyldige, for du kan se og mærke, at du kun har værdi, når du er noget for andre. 

Læs også artiklen om: Jagten på den perfekte mand

Du bliver kærlighedsafhængig i din barndom

Dine forældre kunne, af den ene eller anden grund, ikke rumme dine behov og spejle din følelser, da du var barn. Du blev ikke set, hørt og forstået, så du var alene med dine tanker og følelser, som du lærte at undertrykke af frygt for deres afvisning.

Du misforstår nu kærligheden og tror på, at når du opfylder andres behov, så opnår du accept og bliver i sidste ende elsket. Dette smertelige mønster gentager gang på gang i dit voksenliv. Du ser kærlighed på film og læser om ægte kærlighed i bøgerne, men du mærker den ikke selv og længes efter den.   

Typiske tegn på kærlighedsafhængighed:

 1. Du forveksler intense seksuelle oplevelser med romantisk kærlighed og sørger altid for, at han bliver tilfredsstillet seksuelt. 
 2. Du mangler evnen til at blive i et intimt og kærligt forhold, når spændingen og forelskelsen aftager. 
 3. Du opgiver dine egne interesser, hobbyer og venskaber for at være mest muligt sammen med din partner. 
 4. Du melder afbud til familiekomsammen og venindeaften for at være sammen med din partner. 
 5. Når du er i et parforhold, forsøger du desperat at behage din partner, for at undgå at gøre ham ulykkelig. 
 6. De partnere, du vælger, kræver stor opmærksomhed og omsorg, men forsøger ikke at imødekomme dine behov. 
 7. Du har været i et forhold med en psykisk manipulerende eller fysisk voldelige mand.
 8. Du har svært ved at forlade et usundt eller voldelige forhold på trods af gentagne løfter til dig selv eller andre om at gøre det.
 9. Du vender gang på gang tilbage til smertefulde forhold, trods dine løfter til dig selv eller andre om at stoppe det. 
 10. Du har svært ved at sætte grænser og har svært ved at holde fast i dine grænser. 

Kærlighedsafhængig i et parforhold

En kærlighedsafhængig søger efter det perfekte forhold og derfor baseres alle livsvalg på dette ønske. Som kærlighedsafhængig er du eksempelvis villig til at ændre på dig selv og dit udseende. Ønsker din mand, at du ser ud på en bestemt måde, så er du parat til at skifte din garderobe ud, få ændret din frisure, få opereret din krop eller dit ansigt og bruge uendelig mange timer i fitnesscenteret.

Du engagerer dig i hans aktiviteter og hobbyer, selvom de måske slet ikke interesserer dig. Du ændrer din personlighed og involverer dig i samtaler eller sager, som slet ikke giver mening for dig. 

Læs artiklen: 8 tegn på ægte kærlighed

Du er besat af kærlighed

Når du er besat af kærlighed vil du gerne styre forholdet i en bestemt retning. Du mangler noget i dit liv, noget du virkelig ønsker dig og du bliver besat af at opnå det. Følelsen og besættelsen er fyldt med smerte, men den er svær at slippe. Du er som fanget og bundet til denne mand, som du føler tilhører dig. Du er besat af tanken om ham og dig for evigt. 

 • I et forhold med ægte og gengældt kærlighed vil du, i modsætning, føle tryghed, frihed, samhørighed og accept. Ironisk nok har du som kærlighedsafhængig ofte haft adskillige muligheder for at opleve denne ægte kærlighed.
 • Som afhængig, er du meget mere tiltrukket af den intense oplevelse af “at blive forelsket” end du er af den fredelige intimitet i et sundt parforhold, for det sunde er uvant for dig. 
 • Som kærlighedsafhængig er du afhængig af den vilde og turbulente følelse af forelskelse i den indledende fase af et forhold. Forholdet når aldrig til samhørighed, fordi du føler sig ulykkelig, rastløs, desperat, irritabel og trist, når den vilde forelskelse aftager.
 • Når forholdet slutter, føler du dig uværdig og ensom, indtil en ny partner fremkalder det høje niveau af Dopamin, som får dig til at “føle dig elsket”.  Derfor jagter du konstant den eneste ene i et mønster, som har negative konsekvenser for hele dit liv.

Læs også: Er du også fan af kærlighedsfilm?

Når du har svært ved gode følelser

Som kærlighedsafhængig søger du efter noget udenfor dig selv, som skal skabe den følelsesmæssige sammenhæng, du mangler i dit indre. Du stritter imod de uvante følelser, der opstår, når en sund partner vil dig, præcis som du er. Det føles ambivalent og meget unaturligt for dig. Derfor bruger du de intense og stimulerende romantiske oplevelser til (midlertidigt) at fikse dig selv. Afhængigheden kan sammenlignes med andre typer afhængighed og der skal ofte terapi til for at bryde dette mønster.  

Jeg er vild med kærlighed (måske ret afhængig) og jeg søger at forstå kærligheden. Hvorfor lider eller piner vi os selv i parforholdet. I min egen søgen efter kærlighed får jeg ofte en ny indsigt, som jeg deler her. Måske kan du lære noget af mine erfaringer og oplevelser. Det kan gøre ondt at læse, men det giver nogle gange mening. 

De kærligste tanker fra Sofie