Selvkærlighed kommer før kærlighed, du skal derfor kunne elske dig selv betingelsesløst og uden forbehold før alt andet.

For at forstå selvkærlighed, skal du kende følelserne af ægte kærlighed. Det vil sige, at du ved, hvordan man elsker et andet menneske betingelsesløst og uden forbehold og at din kærlighed er gengældt.

Alle kan lære at elske sig selv og finde vejen til kærligheden, men det kræver øvelse, hvis du aldrig har lært at behandle dig selv kærligt og omsorgsfuldt. 

Selvkærlighed kræver øvelse

Den betingelsesløse kærlighed oplevede jeg første gang i mødet med min lille søn. Han var glad, tilfreds, lykkelig og elskede mig højere end noget andet. Min kærlighed var gengældt og voksede sig større med tiden. Der var intet, han kunne gøre, som fik min kærlighed til at forsvinde. Der var intet, jeg kunne gøre, som fik hans kærlighed til mig til at forsvinde. 

I alle mine ungdomsår, havde jeg kæmpet en kamp med kærligheden og havde i virkeligheden misforstået konceptet. Det var en vigtig læring. Jeg besluttede, at min søn aldrig skulle lære om kærlighed på samme måde, som jeg selv havde lært. Han skulle derimod have min betingelsesløse kærlighed og lære at elske sig selv uden forbehold fra starten af livet.  

Selvkærlighed og selvforkælelse

Når du elsker dig selv, så fordømmer du ikke dig selv eller tvivler på dig selv. Du er i stand til at sætte grænser for dig selv helt naturligt. Hvad vil du finde dig i og hvad vil du ikke stå model til.

Alt hvad du gør, af selvkærlighed, kan du derfor sætte “jeg er” foran i din sætning. 

Jeg er fantastisk, som jeg er!
Jeg er nok!
Jeg er tryg, alt løser sig og bliver godt! 

Er det derimod selvforkælelse, så passer sætningen med “jeg burde nok”.  Der er intet du burde gøre, som kan sættes lig med selvkærlighed. 

Jeg burde nok træne lidt mere…
jeg burde nok spise lidt sundere… 

Den misforståede selvkærlighed

Når du misforstår selvkærlighed, forsøger du at få andre til at elske dig. Du misforstår ved at tro, at andre omkring dig skal have opfyldt deres behov, før du opfylder dine behov. Du opnår måske smil og jubel, men du forlader dig selv, når du elsker andre for meget og ikke elsker dig selv. 

Når du misforstår selvkærlighed dyrker du din succesfulde karriere, din ultrasunde mad eller din konstante styrketræning med krav, du stiller til dig selv. Du forsøger at leve op til et ideal, at få anerkendelse og kærlighed ved at være succesrig, sund eller smuk. Disse krav skal du give slip på, for intet af dette vil føre til selvkærlighed. 

Selvkærlighed forveksles også med egenomsorg, så du tror, at når du mediterer, dyrker yoga, spiser sundt og mediterer, så er det selvkærlighed. Det har du læst alle steder, men føler bare ikke helt, at det flytter noget eller forandrer noget hos dig. 

Find grunden til din manglende selvkærlighed

 • Prøver du at bevise dit værd for andre?
 • Giver du så meget til andre, at du ikke har nok til at give dig selv? 
 • Glemmer du at give dig selv omsorg, lytte til dig selv, tage dig af dig selv og passe på dig selv?

Læs også artiklen: Savner du gengældt kærlighed

Selvkærlighed begynder med accept

Det handler om at elske dig selv uanset, hvor mange fejl du laver eller hvor dumt, du opfører dig. Det er her, det begynder. 

Når du ikke elsker dig selv, forestiller du dig, at du ikke er god nok. Du føler dig tom indeni og tror, at et andet menneske vil kunne fylde tomrummet op. Du fylder tomrummet med sukker, mad, alkohol, sex med fremmede mænd, shopping eller træning, imens du venter på kærligheden.

Men du kan aldrig fylde dig selv op med kærlighed udefra. Kærligheden skal komme fra dig selv indefra. Bemærk at alle ord begynder med SELV. 

Læs også artiklen: Fortæl en kærlighedshistorie om dig selv

Selvmedfølelse er forudsætningen for selvkærlighed

Når du elsker dig selv, er du automatisk selvkærlig overfor dig selv. Du skal være venlig og medfølende overfor dig selv, også når du begår fejl. Du skal kunne være der for dig selv i kampe, hvor du vil kunne blive konfronteret med dine fiaskoer eller din utilstrækkelighed. 

I selvmedfølelsen ligger en accept af dine følelser, uanset om det er vrede eller skuffede følelser. Der er intet forkert ved at blive vred eller skuffet, så disse følelser må aldrig undertrykkes.

I selvmedfølelsen skal du kunne tænke og fortælle andre om dig selv på en selvkærlig måde. Det modtageren hører om dig, det skal lyder kærligt og omsorgsfuldt.  

Min selvmedfølende Top 6 

 1. Prøv med en liste over de ting, som du elsker ubetinget ved dig selv og som netop du er god til. Hvad giver dig noget godt, glæde eller ro. Hvad gør dig glad? Brug listen hver uge i egenomsorg. 
 2. Tag tid for dig selv til at mærke dig selv, gøre præcis det, du har lyst til og glemme alle andres behov for en stund. Hvad har du brug for? Er det enetid, sove længe eller en løbetur? 
 3. Lær at handle på dine behov og skab gode selvkærlige vaner. Det kan være en gåtur i naturen, hvor du har tid til at lytte til dig selv. Det kan også være at drikke et glas rødvin hver aften. 
 4. Sig nej og vælg fra. Lad være med at stille op til noget, du ikke har lyst til at gøre. 
 5. Dræn ALDRIG dig selv og andre med brok og negative tanker. Hold dig væk fra den negative energi, der kommer af brok. 
 6. Sammenlign aldrig dig selv med andre. Drop eventuelt at følge sociale medier med polerede idoler, som trykker på selvværdet.  

Selvkærlighed er det vigtigste af alt

Det er dit valg, om du vil elske dig selv. Alle kan lære selvkærlighed. Men det er dit valg, hvis du vælger at holde fast i det selvdestruktive og fornægtelsen. 

Du skal tage dig selv alvorligt og tage ansvar for dig selv. Accepter dig selv og det, du kommer med. Vi har alle sammen fejl og mangler. Den accept eller det ansvar kan du ALDRIG pålægge et andet menneske. 

Find ud af, hvad du har brug for og hvad længes du efter. Er det fysisk berøring, én, der lytter, anerkendelse eller omsorg? Du skal give det hele til dig selv. Hvis du brændende ønsker dig en kæreste, så er det her, du skal begynde. Når du elsker dig selv, hviler i dig selv, sætter egne grænser og er i ro med dig selv, vil du være meget tiltrækkende.  

Når du er klar til at møde kærligheden, vil du kunne svare ja til disse spørgsmål:

 1. Holder du af dig selv præcis, som du er?
 2. Lever du et liv, som du holder af og som gør dig tilfreds?
 3. Kan du beholde begge ben på jorden, når du bliver forelsket?
 4. Kan du give et nyt forhold tid og plads til at vokse? 
 5. Kan du bevare fokus på det legende og være tilstede i nuet?

Selvkærlighed fører positive ting med sig

Når du ikke elsker dig selv nok, så er lykken svær at finde. Når du endelig forstår selvkærligheden, åbner den derimod op for overskud og nærvær til andre. Du vil opleve mindre stress og angst i dit liv. Du vil blive meget mere optimistisk og finde motivation til livet og hverdagen. Din energi vil øges og dit selvværd vil blomstre gennem selvkærlighed. 

Det er selvkærligt, hvis du accepterer nu, at det kan være ret svært at nå derhen. Men det er også selvkærlighed, at du tager et skridt i den rigtige retning hver eneste dag.

Kærlige tanker fra

Sofie, som træner selvkærlighed hver eneste dag