Når din partner anvender psykisk vold, er det for at opnå fuld kontrol og magt over dig. Denne nedbrydelse og udmattelse begynder efter den dejligste honeymoon fase, hvor I har dyrket en stor og lidenskabelig kærlighed til hinanden. I er blevet fortrolige og uadskillelige.

Nu mærker du pludselig utryghed, kaos og ubalance i parforholdet gennem nedbrydende og ydmygende kommunikation, som får dig til at føle dig forkert og værdiløs. Dette er ikke kærlighed. 

Når du udsættes for psykisk vold i parforholdet

Psykisk vold er handlinger, der nedbryder dig som menneske. Det kan være trusler om vold og isolation. Men psykisk vold er også en manipulerende adfærd, hvor den psykisk voldelige partner begrænser dit liv og din frihed.

I et sundt forhold er magtbalancen lige, der løser du og din partner problemerne sammen og når til et kompromis eller en enighed. Her søger I begge fred af kærlighed til hinanden.

Når du er sammen med en psykisk voldelige partner, er du udsat for gentagne handlinger, som krænker, manipulerer, truer, isolerer, nedgør og ydmyger dig. Magtbalancen er skæv, fordi din partner vil have magt og kontrol over dine følelser, dine handlinger, dine tanker og din økonomi. 

Læs artiklen om økonomisk vold

Den intense partner, som engang foregav at være din soulmate, din loyale klippe og en magisk elsker får dig pludselig til at føle dig værdiløs og forkert. Kritik og trusler lander regelmæssigt på dig og du vender det indad. Han ignorerer og forsømmer dig. Du længes enormt efter den store følelsesmæssige opmærksomhed og næring han tidligere gav dig, og prøver panisk at række ud og forsone. 

Ti tegn, der indikerer psykisk vold i dit forhold:

  1. Din partner siger ALDRIG undskyld, eller erkender sin uret, men finder en masse fejl hos dig. Dette gælder også, når du blot vil tale stille og roligt om jeres problemer. 
  2. Han giver sig ikke 1 mm, når I diskuterer, han har ALTID ret. Det tager meget energi at diskutere med ham og du føler dig magtesløs.   
  3. Han mangler forståelse for dine følelser og behov. Han respekterer dig ikke. I stedet nedgør han dig og griner af dig. Han spørger, hvorfor du altid er så følsom. 
  4. Du overskrider dine grænser, for han respekterer dem ikke. Måske siger du ja til noget seksuelt, hvor du ellers ville sige nej.  
  5. Du har den der følelse i maven af, at noget er grundlæggende forkert. Det er din intuition, som du forsøger at ignorere og overhøre. 
  6. Din partner fordrejer virkeligheden eller lyver og fortier ting. Du får disse meget troværdige historier, som dog gør dig i tvivl. 
  7. Det hele skal være så perfekt og er meget materialistisk. Du mister kontrollen over din egen økonomi og umyndiggør dig.  
  8. Når du ønsker en dialog med ham, lytter han ikke til, hvad du har på hjerte. I stedet føler du dig skyldig, når samtalen er ovre. Han mener, at du kræver for meget. 
  9. Jeres forhold er fyldt med drama og konflikter, som du ikke forstår. Det er som at sidde i en rutschebane konstant. 
  10. Du er ikke dig selv længere. Du bliver begrænset som menneske og mister din energi, din livsglæde og troen på dig selv.

Psykisk vold og ensomhed

Måske er du udsat for psykisk vold og følelsesmæssig manipulation af din partner, men det er meget svært at forstå, hvad der foregår. Måske overser du blindt alle faresignaler og bilder dig selv ind, at der indeni din kæreste også findes et menneske, der kan lære at elske. Men presset på dig øges og langsomt føler du dig mere og mere nedbrudt, indtil du til sidste ikke kan genkende dig selv længere. 

Læs artiklen om psykisk manipulation

Hvor går du hen og taler om disse ting, hvem vil kunne forstå dig? Du er sandsynligvis plaget af en stor skam, for når man bliver behandlet dårligt af et menneske, man elsker højt, er det forvirrende og skamfuldt. Hvordan er du havnet i psykisk vold – dig som havde styr på dit liv?

Lovgivningen om psykisk vold trådte i kraft i april 2019. I oktober 2019 faldt den første dom i en sag om psykisk vold. 

Den juridiske definition på psykisk vold

§243 – Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.

Læs også artiklen om ham du ikke må elske

Psykisk vold og PTSD

At komme ud af et parforhold med psykisk vold kan sammenlignes med en soldat, der vender hjem fra krig med et invaliderende traume i bagagen. Dette kategoriseres som PTSD. Kroppen forbliver i en stresstilstand, deraf ordet post traumatisk stress, hvor du er på konstant vagt og evigt overarbejde. Dit nervesystem reagerer uafbrudt, så du gør alt for at undgå de ting, de mennesker og de steder, der kan minde dig om dette traume. 

Er du ramt af post traumatisk stress-belastning efter et forhold med psykisk vold, vil du kunne opleve at møde mennesker, der genåbner dit traume. De agerer og gør nogle ting på en helt bestemt måde, hvor du føler dig fanget igen. Det kan betyde sygemeldinger med stress, angst og depression, hvis du ikke får dit traume bearbejdet. Den menneskelige sjæl skal helbredes fra dette tab af kærlighed og fra denne ekstreme tilstand, du har været i som offer for et forhold med psykisk vold.

Forståelse er det første skridt mod forandring. Når du forstår og accepterer, er du kommet meget langt i din proces. Er du udsat for psykisk vold, kan du få anonym hjælp hos Lev uden vold, som har en national hotline 1888. Ring eller chat døgnet rundt med en professionel rådgiver i psykisk vold!

De kærligste tanker fra

Sofie

Psykisk vold køb bogenReklame: Jeg vil anbefale dig at læse bogen Psykisk Vold – sådan kommer du videre af psykoterapeut Signe M. Hegestand, som har specialiseret sig i at arbejde med psykisk vold, og andre dysfunktionelle relationer.

Ved at lave et reklame-link tjener jeg en lille kommission, hvis du køber bogen ved at anvende linket. Når du klikker og køber fra et link eller et banner her på sitet, støtter du min blog med et par kroner og det sætter jeg naturligvis stor pris på. Der linkes udelukkende til webshops, som jeg kan stå inde for.