Når du er bange for kærlighed og forhold, spænder du selv ben for den store mulighed for at blive elsket, som den du er helt uden forbehold. Mange mennesker er bange for kærlighed, fordi at med kærligheden følger en risiko for at blive såret og afvist. 

Et nyt forhold er et ukendt territorium, og de fleste af os har en naturlig frygt for det ukendte. Forelskelse er lig med en risiko. Du skal atter stole på et menneske, stå ved dine følelser, vise sårbarhed og føle dig udsat. Er du bange for kærlighed, har du sandsynligvis også oplevet, at jo mere du elsker, jo mere ondt gør det at miste. 

En afvisning i kærlighed 

De færreste slipper igennem barndommen og ungdomslivet uden at opleve en afvisning i kærlighed. Vi har alle fået en afvisning i kærlighed, som kan gøre os bange for intimitet. Vi har alle oplevet at føle os forladte, opgivet, moppet, afvist eller latterliggjort og har stået tilbage med følelsen af “jeg er ikke god nok”. En afvisning i kærlighed er noget, vi alle prøver i livet. 

Når du oplever en afvisning i kærlighed flere gange i livet, vil du efterfølgende forsøge at beskytte dig selv mod smerten. Du bygger et kærlighedspanser omkring dit hjerte som forsvar. Bag panseret sidder du nu alene med hele dit arsenal af forsvarsmekanismer og selvbeskyttende tanker. Du overbeviser dig selv om, at du aldrig var rigtig forelsket i ham, der forlod dig, og du bliver en sand mester i fornægtelse af kærlighed og lykke. 

Jeg føler mig ikke god nok 

Hvis troen på “jeg er ikke god nok” først har taget fat i dig, vil den træffe beslutninger for dig, når det gælder kærlighed og intimitet. Når du indimellem møder et menneske, der er kærlig, reel, omsorgsfuld og vil dig noget godt, kan alle de selvbeskyttende tanker og den stærke tro spænde ben. 

Du bliver så bange for nye forhold, at du benægter for dig selv, at dette gode menneske kan være noget for dig overhovedet, for du er ikke tiltrukket, eller ham kan du bare ikke blive forelsket i. Du går i gang med din tjekliste med alle hans fejl og mangler. På denne måde flytter du dit fokus fra at være bange for et nyt forhold til, at din nye partner ikke er god nok. 

Det er nu ikke længere dig, der kan risikere at blive den afviste part, du tager i stedet magten og afviser det dejlige og tilgængelige menneske, der gerne vil dig. Du tager benene på nakken og overbeviser dig selv om, at det vil aldrig blive godt, for du er i virkeligheden meget bange for både kærlighed og intimitet. 

Læs artiklen: Slip kontrollen i forholdet

Bange for kærlighed efter skilsmisse 

Når vi indgår et nyt forhold, er vi sjældent selv klar over, hvordan vores livshistorier påvirker os. Den måde, du er blevet såret tidligere i livet, har stor indflydelse på, hvordan du handler i kærlighed. 

De gamle dynamikker fra dit forliste ægteskab kan gøre dig skrækslagen for at åbne op for ny kærlighed. Du er så bange for kærlighed efter din skilsmisse, at du styrer væk fra intimitet, som vækker de gamle følelser af afvisning i dig. Du er bange for at møde den kærlighed, du ikke tidligere har mærket i dit liv. 

[Philofobi] Frygten for kærlighed

Måske lider du af philofobi?

Når du er bange for kærlighed er det en angst, som kan spænde ben for dig og udvikle sig til en fobi kaldet philofobi. Denne angst kan skabe fysiske reaktioner i kroppen. Du kan få deciderede panikanfald, voldsom hjertebanken og problemer med maven. Dit nervesystem bliver aktiveret, fordi du frygter kærlighedens smerte.

Når du spænder ben for kærligheden

Når din angst for kærlighed aktiveres, er du sikkert ikke altid selv bevidst om, hvad der sker, og hvad der aktiverer angsten. Din frygt for det ukendte, ønsker nu at dæmpe din følelsesoplevelse, så derfor går de ubevidste forsvarsmekanismer i gang. 

Vores forsvarsmekanismer kan blive dominerende for vores adfærd i kærlighed og gøre vores følelsesliv afstumpet og overfladisk, fordi vi hele tiden afviger og undviger det svære. Angsten for at blive forladt, vraget og kasseret er stærk og genkendelig. 

Når vi er bange for kærlighed

Angsten for kærligheden er tilbagevendende, fordi du i voksenlivet igen har mødt svigt og afvisninger. Du har mistet veninder, som du har betroet dig til, været loyale overfor og som pludselig vender dig ryggen. Du har oplevet partnere, som har været utro, utilgængelig eller har svigtet, når det virkelig galt. 

Det at slippe kontrollen og lade sig flyde med i kærligheden, tage dagene som de kommer og opleve kærligheden blomstre stille og roligt er forvirrende og ukendt. Det er nemmere at fastholde kontrollen og flygte fra det ukendte. 

Læs også: Gengældt kærlighed er det for mig? 

Forsvarsmekanismer i kærlighed

Du skal blive bekendt med dine forsvarsmekanismer, for at du kan overvinde dem. Det kræver mod at elske et andet menneske og vise sin sårbarhed. Her gemmer sig en længsel og en frygt, som skal bearbejdes med stor tålmodighed, mod og vilje. 

Din frygt for kærlighed kan sidde dybt begravet i dig og kan tage lang til at helbrede. Det er svært at komme i kontakt med denne side af dig selv og acceptere dine følelser. Derfor vil du forsøge at undgå dem. 

Måske kan du genkende disse forsvarsmekanismer:

  1. Du bruger sarkasme eller tør humor for at undvige det øjeblik, hvor din sårbarhed bliver udstillet. Dine følelser kommer ud gennem sidebenene på dig, så du får sagt noget grimt og nedladende om dig selv. “Jeg er virkelig ikke særlig god til forhold, jeg fucker det altid op”.  
  2. Du lukker af og flygter fra kærligheden ved at begrave dig i dit arbejde og melde fra til dates eller andre potentielle muligheder for at møde kærligheden. 
  3. Du drikker dig beruset eller ryger dig skæv for at finde mod til at tale med en potentiel partner.  
  4. Du bliver i et forhold uden kærlighed. Du fortsætter din drømme-tilværelse, hvor du holder fast i håb og ønsker om, at din partner vil ændre sig. Du ønsker det så meget og bilder dig selv ind, at du ikke må give op, du skal bare ændre på dig selv og gøre tingene bedre. 
  5. Du finder fejl ved din partner eller din date. På den måde retfærdiggør du, at kærligheden ikke er for dig. Han er ikke noget for dig. 
  6. Du jagter ham, du ved, du ikke kan få. På den måde bekræfter du dig selv i, at kærligheden ikke er noget for dig. 
  7. Du har gang i flere forhold på samme tid, på den måde behøver du ikke vise sårbarhed og følelser. Du kører det overfladiske og føler dig mere sikker på den måde. 

Sådan overvinder du din frygt for kærlighed

For at overvinde din frygt for kærlighed, skal du have gjort op med din indre kritiske stemme. Stemmen er din værste fjende, der fortæller dig, at du ikke fortjener lykken. Stemmen er skabt af en underliggende følelse af mindreværd fra din barndom, som er blevet forstærket af afvisninger, du har oplevet senere i livet. Stemmen forsvinder ikke bare. Når du møder et menneske, der modsiger din indre kritiske stemme, vil du endda kunne opleve et stort ubehag og en modstand. Det er jo den indre kritiker, du identificerer dig selv med. 

Når du har oplevet den svære kærlighed, skal du arbejde hårdt med at bearbejde din indre kritiker. Det betyder, at du skal acceptere at med kærligheden og den ægte glæde, følger også andre svære følelser. Du skal acceptere at møde tristhed igen og ikke forsøge at undvige den. Men at få bearbejdet denne tristhed er en vigtig proces for at nå til tillid, accept og i sidste ende ægte kærlighed.  

Læs også: Hvad er ægte kærlighed? 

Han vil mig for meget

Nogle gange møder vi et menneske, som virker alt for interesseret. Dette kan være svært at håndtere, fordi du er bekymret for, om dine egne følelser kan vokse og udvikle sig, hvis du bliver mødt med så meget kærlighed fra starten. 

Følelser er i virkeligheden foranderlige og kan skifte meget i et forhold. Ingen går rundt i den evige lykkerus og føler sig forelsket forevigt. Dette må ikke være målet. Din frygt for udviklingen af dine egne følelser, kan derfor gøre, at du ikke tillader dig selv at lade dette interesserede menneske komme tæt på dig. Her kunne lykken i virkeligheden gemme sig, men tør du ikke se frygten for intimitet i øjnene, vil du fortsat sabotere din egen vej frem til kærligheden. 

Når du skal elske dig selv

At elske dig selv er en af ​​de hårdeste lektioner i livet. Alle har vi mangler, bærer på fejltagelser, grimme historier osv. Alle har vi usikre, akavede øjeblikke, hvor vi er hele mennesker med alle vores fejl. Intet menneske er perfekt og alle kæmper med noget, uanset hvor meget skønhed, du ser på de sociale medier. Dette skal du altid huske på. 

Når du skal elske dig selv, skal du anerkende hele din pakke af ufuldkommenheder. Du skal rumme alle dine tidligere fejl. Men dine fejl definerer dig ikke som menneske og fortæller intet om din fremtid. Tilgiv dig selv for dine fejl og find de gode historier frem, som du kan fortælle om dig selv. 

Lær at elske dig selv

Når du respekterer og accepterer dig selv fuldt ud, har du ikke længere brug for anerkendelse udefra. Det vil hjælpe dig til at fjerne dig fra de mennesker, som er respektløse overfor dig. Du vil få en stærk udstråling, som vil tiltrække mennesker, der behandler dig godt. 

Nogle gange har vi brug for professionel assistance til at nå helt i mål med at elske os selv. Vejen til målet er meget lærerig. Jeg håber, du møder den ægte kærlighed og slipper din angst hen ad vejen.