Wikepedias definition på psykisk manipulation: At ændre en persons opfattelse af en situation, på en negativ måde, som regel uden vedkommende er klar over det.

Psykisk manipulation i forholdet

Det handler kort og godt om, at din partner anvender listige og ufine metoder til egen fordel for at påvirke din holdning og adfærd. Det er raffineret og meget uigennemsigtigt for dig, der bliver udsat for psykisk manipulation.

Din partner sørger for at opnå det, han ønsker sig ved at spille på dine mest sårbare følelser, det vil sige skyld, skam, forpligtelse, lavt selvværd, forvirring, angst, frygt for ikke at være god nok. Han bringer alle disse sårbare følelser i spil.

Er du eksempelvis bange for at blive forladt, ensom eller afvist, så vil han bringe alle de følelser i spil, så du for alt i verden vil forsøge at undgå den frygtelige følelse af afvisning. Du vil gerne undgå alt det, der får dig til at føle dig mindre værd.

Det begynder med et kærligheds bombardement

Det er en instagram-værdig periode af dit liv, hvor din narcissistiske partner giver dig alt det, du kun har drømt om eller har set i romantiske film. Du får måske blomster tilsendt på dit arbejde, I kører land og rige rundt på romantiske get aways, han er en true gentleman, veltalende, karismatisk og ekstrem intens. 

Du har ventet hele dit liv på dette eventyr, det er magisk. Du spiser meget lidt og sover knapt, for du kan leve af kærlighed og kildevand. Du er sat på en piedestal og alt, hvad du gør er perfekt. Du overøses med opmærksomhed i form af kærestebreve, sms-beskeder, komplimenter og gaver. Han ser dig og anerkender dig. 

Hvem falder ikke pladask for det? Det er vi mange, der gør, for vi tror på den store kærlighed og har hørt uendeligt mange eventyr om romantisk kærlighed.

Første del af psykisk manipulation

Et kærligheds bombardement er det første stadie, som også kaldes idealiseringsfasen, fordi den manipulerende narcissistiske partner fabrikerer en idealiseret  kærlighed. Med andre ord, så fremstiller han noget, som er meget bedre end virkelighedens verden.

Hvis du savner kærlighed i dit liv, vil du naturligvis elske denne ros, anerkendelse, frieri, intens sex, romantiske get aways og løfter om en smuk og dejlig fremtid sammen. Du vil føle dig som verdens heldigste menneske. Det er psykisk manipulation af dig. 

Her er din drømmemand – det er den eneste ene, det må han være. Du har været så tålmodig igennem livet og ventet på dette øjeblik. Du bliver høj af kærlighed, lidenskab og romantiske drømme, han bekræfter dig og styrker dit selvværd. Du bliver afhængig af hans magiske kys, hede sex og smukke ord om dig og din personlighed. 

Tilstanden gør dig euforisk, som om du har indtaget et rusmiddel og du har aldrig før prøvet noget lignende. Du tilbedes i allerhøjeste grad og sænker derfor alle parader. Han er det bedste, der nogensinde er sket for dig. Det er idealiseringsfasen, som du senere i forholdet vil huske tilbage på og kæmpe hårdt for at komme tilbage til.

Anden del af psykisk manipulation

Idealisering opretholdes kun til du er afhængig af ham.  Du skal nå dertil, hvor du vil gå gennem ild og vand for jer to, for her kan han begynde at manipulere med dig og overskride dine grænser. Jo mere euforisk du er, jo mere kan han gøre dig afhængig. Du bliver langsomt gjort klar, men på et tidspunkt vil du opleve en ny side af ham. 

Her begynder devalueringsfasen, hvor han bliver vred over små ting, fralægger sit ansvar og bebrejder dig. I jeres diskussioner får du skylden og du ender med at føle dig både forkert og skamfuld for måden du tænker på. Den psykiske manipulation er overbevisende. Han ved nu, at han har kontrol over dit humør og udnytter dette til at opnå din opmærksomhed og beundring. 

Hvem er han og hvorfor sker det?

Når du er blevet manipuleret med hver eneste dag, får du svært ved at holde fast i dig selv. Du ved ikke, hvem du selv er længere i dette. Du kan ikke distancere dig, hvad vil du, hvem er du og hvad handler det om for dig? Det udnytter han yderligere. 

Hans adfærd bliver ekstremt svingende. På de gode dage, er han verdens meste tålmodige og elskelige mand, og sammen med ham er du verdens lykkeligste kvinde. På de dårlige dage får han dig til at føle, at du ikke er værd at elske gennem kulde, kritik og afvisning.

Denne uforudsigelighed gør, at han er i dine tanker uafbrudt. Det er det, han vil opnå med sine løgne, sin magt og kontrol over dig. Du efterlades med en følelse af forvirring, men stadig med et håb om, at han inderst inde er elskelig og at I finder tilbage til den dejlige forelskelse igen. 

Psykisk manipulation er destruktivt

Sådan skifter dit forhold karakter og kærligheden bliver destruktiv og desperat. Du får kommentarer om, at du nemt kan erstattes og frygter at han vil forlade dig. I dine tanker er du overbevist om, at når du har så stærke følelser for ham, så vil din verden falde fra hinanden, hvis han forlader dig. Du kommer i en panisk tilstand af afhængighed. Netop denne afhængighed får ham til at trække sig væk.  

Din lykke afhænger nu suverænt af ham. Du savner den magiske kærlighedsrus og er klar til at gøre hvad som helst for at få den igen.  Du nøjes med små krummer og bliver atter meget lykkelige, når du mærker ham, hans kærlighed og ser den gode mand, men der gå lang tid imellem, at du føler dig rigtig elsket.      

Når dine instinkter ignoreres

Han holder din sult ved lige og sådan kører forholdet på skift mellem kærlighed og distance. Du bliver ofte holdt hen med kølige distancerende blikke, truende kropssprog og afvisninger. Han har pludselig ikke lyst til sex længere og holder dig aldrig i hånden eller sidder tæt på dig i sofaen. Du ignorerer alle dine instinkter, din logik og alle de røde flag, der fortæller dig, at det her er meget usundt for dig. 

Du falder ned fra din piedestal med et brag. De små tekstbeskeder kommer, men de er ikke længere kærlige og anerkendende. Der er ikke længere blomster og gaver. Det er voldsomt og hårdt, og du vil gør alt for at komme tilbage. Det føles nærmest som et misbrug, hvor du har abstinenser efter den vidunderlige prins, der fik dig til at få det så fantastisk med dig selv. 

Positiv psykisk manipulation

Din partner kan også anvende positiv psykisk manipulation som at rose dig for en handling, som han ikke gider udføre. Forestil dig, at din svigerinde og hendes mand skal på rejse. Han gider ikke køre dem til lufthavnen søndag morgen, for så skal han tidligt op. De har spurgt, om de kan overnatte i jeres gæsteværelse, for så kan de spare en halv times kørsel.

Han siger til dig: “Du er altid så sød til at gøre ting for andre. Jeg fatter ikke, du gider stå så tidligt op i morgen og køre min søster og hendes mand til lufthavnen, de kunne da tage en taxa.” Det er to måneder efter din fødsel, og du ammer stadig flere gange om natten. Du har faktisk ikke budt ind på opgaven. 

Hvorfor bliver vi i et psykisk voldeligt forhold? 

Desværre er vi mange, der bliver i et psykisk voldeligt forhold i mange år, fordi vi ikke kan gennemskue dette magtspil. Alle mener, han er en rigtig flink fyr og han er dygtig på sit arbejde, hvor han er chef for en stor afdeling. Bag de lukkede døre derhjemme nedbryder han dig gradvist.

Vi er vitterlig mange kvinder, der tror på kærligheden og vil kæmpe for den. Vi holder fast i drømmen om en lykkelig familie og han har jo også så mange gode sider. Han kan være det dejligste menneske i verden, som du elsker meget højt. 

Du undskylder hans adfærd

Hver gang din narcissistiske partner udviser sin urimelige adfærd, overskrider dine grænser og krænker dig, vender han tilbage til dit rusmiddel og belønner dig igen. 

Du vil så gerne tro på, at det blot er en overreaktion, det skyldes stress eller andre problemer i hans liv. Her står du med en mand, som viser to vidt forskellige billeder af sig selv og du elsker du ham. De to sider af ham er uforenelige og selvmodsigende, det forvirrer dig, men du har et stort håb om, at det den gode side af ham, der er den rigtige. 

Du begynder nu at retfærdiggøre hans urimelige opførsel overfor dig selv, men også når du fortæller om jeres konflikter til andre. Du vil så gerne tro på, at han er et godt menneske, så du holder fast i din overbevisning. Du nægter dig selv at tro på virkeligheden. En dag vågner du op og forstår, at det her aldrig bliver godt. Du skal væk!