Måske kan du genkende dit kærlighedsmønster i en af de seks kærlighedstyper. Måske kan du genkende din partner eller dine tidligere partnere. De seks kærlighedsmønstre er skabt af den canadiske sociolog John Alan Lee, der har forsket i psykologiske og sociologiske aspekter af kærlighed og seksualitet.

Hvert kærlighedsmønster er navngivet med et græsk ord, som betegner typen af kærlighed. Ved at se på de forskellige typer, kan du sikkert selv identificere dit eget kærlighedsmønster. Hvilken type er du i kærlighed, og hvilken type har du brug for i dit liv? 

Hvad er et kærlighedsmønster?

Når du elsker et andet menneske, føler du en indre følelsesmæssig ophidselse i personens nærvær. Du skaber et sæt tanker om personen og ud fra dine tidligere erfaringer med kærligheden, former du ubevist dine forventninger til jeres forhold. Et kærlighedsmønster definerer din mest dominerende adfærd i et parforhold.

Du kan godt rumme elementer fra flere kærlighedsmønstre, men du har ofte et mønster, der er dit primære. Dit kærlighedsmønster kan ændres igennem livet, når du får erfaringer med kærligheden på godt og ondt.

Eros

Eros stammer fra ordet erotisk. Eros’ kærlighedsmønster er romantisk, lidenskabelig og eventyrlig kærlighed. Den fysiske skønhed er vigtig for Eros, hvor den erotiske tiltrækning er intens og opstår øjeblikkelig. Eros bliver forelsket op over begge ører i denne fysiske og følelsesmæssige kærlighed, hvor lysten til at udvikle forholdet opstår, når den seksuelle tilfredshed er sikret.

Eros elsker forelskelsens lyserøde sky og tosomhed, så længe forholdet fyldes med sensuel, intens og lidenskabelig kærlighed. Eros er en erotisk kærlighed, som kan bringe stor nydelse og tilfredsstillelse på kort sigt. Den erotiske kærlighed må ikke forveksles med den følelsesmæssige kærlighed, da Eros hurtigt vil kunne finde glæde og forelskede følelser for en ny seksuel partner.

Læs også Sex på første date

Storges

Storge betyder familiær kærlighed på græsk. Storges kærlighedsmønster afspejler stabilitet og engagement i et forhold. Storge værdsætter venskab, tillid og nærvær på et højere plan. For Storge kan kærligheden vokse fra et mangeårigt venskab til en stor kærlighed, der kommer snigende. Dette kærlighedsmønster udtrykker vedholdenhed. Storge leder ikke efter kærligheden, men er klar, hvis den opstår.

Storge baserer sit parforhold på fælles interesser og forpligtelse for hinanden snarere end lidenskab. Hos Storge stiller man op for familien og der er kærlighed imellem de nærmeste. Familiemedlemmer værdsætter og elsker hinanden ligesom ægtefæller. Storge går ind i et ægteskab, hvor der sværges evigt troskab.

Ludus

Ludus betyder spil på latin. Ludus’ kærlighedsmønster er et spil, hvor gevinsten kan være sex, følelsesmæssig hengivenhed eller blot sejren, der skal vindes. Ludus nyder legen med drillerier. Hos Ludus kan der ofte være flere partnere involveret i kærligheden på godt og ondt. Ludus er komfortabel med bedrag og manipulation.

Ofte leger Ludus sig igennem forholdet og forpligter sig ikke følelsesmæssigt. Ludus afslører ikke sine sande tanker og følelser for partneren. Ludus tænker ikke på langsigtet kærlighed og lægger derfor stor vægt på partnerens fysiske kunnen og det ydre. Det handler meget om legende sex for Ludus og i den mest ekstreme form, kan dette forme sig til seksuel afhængighed.

Læs også artiklen Når han forsvinder uden forklaring

Pragma

Pragma er afledt af det græske udtryk, der betyder forretningsmæssig. Pragmas kærlighedsmønster er at vælge en partner, der har nytte og værdi. Pragma vil have store spekulationer, om partneren vil passe ind og blive accepteret af familie og venner. Der evalueres pragmatisk på forholdet, om partneren har en sund økonomi, kan kontrollere sine følelser og håndtere potentielle udfordringer i et parforhold.

Pragma er praktisk kærlighed, som ikke nødvendigvis er ægte kærlighed men nærmere en bekvem foranstaltning. Kompatibiliteten går ud på at finde fælles mål og værdier og sammen stræbe efter disse, så alt går op i en højere enhed.

Læs også artiklen Savner du gengældt kærlighed?

Mani

Ordet mani er afledt af et græsk udtryk, der betyder mental lidelse. Manis kærlighedsmønster tenderer til besættelse og manipulation, for Mani har brug for en partner for at få dækket sine behov. Mani skal konstant forsikres om, at alt er godt i parforholdet. Mani føler sig, på skift, truet af sorg og stor glæde afhængigt af, hvilket omfang partneren imødekommer Manis behov. Jalousi er ofte en stærk følelse hos Mani.

Mani finder en ny partner uden at skelne til personens baggrund eller have kendskab til økonomisk status, uddannelse eller personlighedstræk og ender ud i et forhold med frustration, jalousi eller manipulation. Mani er bange for forelskelsen og smerten og overvældes hurtigt af negative tanker om parforholdet.

Læs også artiklen Ham du ikke må elske

Agape

Agape komme fra et græsk udtryk for altruistisk kærlighed. Agapes kærlighedsmønster har partnerens behov i centrum og er den reneste form for kærlighed. Agape giver af sig selv og plejer forholdet uselvisk og ubetinget med stor medfølelse og hengivenhed til partneren. Agape værdsætter at være giveren i et forhold og forbliver trofast med tålmodighed for ikke at volde smerte. 

En agapisk partner vil elske dig, som du er, men forvente, at du er tilgivende, tålmodig og loyal. Agape vil være taknemmelige for omsorg og venlighed  fra sin partner. Agape accepterer meget og vedholder et højt niveau af harmoni og tilfredshed.

Dit kærlighedsmønster kan ændres

Jeg har stor interesse for kærlighed og for at forstå de psykologiske aspekter bag ægte kærlighed.  Hvorfor er kærligheden en leg for nogle, imens andre kæmper hele livet igennem.

Når jeg læser om de seks typer, genkender jeg mig selv i mine valg som ung og uden erfaring. Med tiden er mit valg af partner ubevist blevet et andet. Agape har krydset min vej, ham med det gode hjerte der ville mig, men Mani, Eros og Pragma har også erobret mit hjerte gennem livet og sat sine spor. Kan du kende dine partnere i et eller flere af disse mønstre?

Læs artiklen Jagten på den perfekte mand

Skaberen af kærlighedsmønstre

John Alan Lee var aktivist i Amnesty International og menneskerettighedsforkæmper for LGBTQ samfundet. Han var også aktiv tilhænger af “assisteret selvmord” og retten til selv at bestemme, når tiden er inde. John Alan Lee kæmpede for vigtigheden af kærlighed og gensidig respekt.

John Alan Lee giver stof til eftertanke. I alle parforhold findes dele af de seks typer i større eller mindre grad. Hvilken type er mest dominerende i dit forhold og skal der arbejdes i en anden retning, hvis du savner harmoni?

De kærligste tanker fra

Sofie